مقاوم سازی اسکلت فلزی

amiraliheidarii
پست: 5
تاریخ عضویت: شنبه می 29, 2021 4:14 pm
نام: امیرعلی
نام خانوادگی: حیدری

مقاوم سازی اسکلت فلزی

پستتوسط amiraliheidarii » سه شنبه سپتامبر 21, 2021 2:10 pm

مقاوم سازی اسکلت فلزی تا حد بسیاری ساختمان هایی را که با ستون های فولادی و فلزی ساخته شده اند را در برابر بسیاری از خطرات ایمن خواهد کرد. همچنین باتوجه به اینکه ایران کشوری زلزله خیز است مقاوم سازی اسکلت های فلزی ساختمان ها امری بسیار مهم به حساب می آید.

در مقاوم سازی ساختمان های فلزی اجزا سازنده این ساختمان ها هستند که مقاوم می شوند. مهمترین جز ساختمان هم ستون های آن است. با اینکه شاید تقویت ستون های ساختمان های فلزی کاری ساده به نظر برسد و شاید بتوان با افزودن ورق های فلزی یا پروفیل های الحاقی به بدنه ستون ها مقاومت آن ها را بیشتر کرد، اما در برخی قسمت ها مقاوم سازی کاری پیچیده و نیازمند بررسی های جزئی است.

برای مثال تقویت ستون در محدوده اتصال با تیرها یا بادبندها کار ساده ای نیست. برای انجام این امر باید ضوابط خاصی طراحی و اجرا شود. همچنین اگر ستون ها مدفون در دیوار باشند و همچنین وجود اشکال در اتصال ستون به کف سازه یا فونداسیون تقویت سازه های فلزی امری پیچیده تر خواهد شد.

کاربرد ساختمان های اسکلت فلزی
مهمترین کاربرد ساختمان های فلزی در ساخت مجتمع های مسکونی، ویلایی، اداری و… است. می توان گفت عمده ساختمان های شهری با توجه به گران بودن و محدود بودن زمین در این مناطق از اسکلت های فلزی استفاده می کنند. به همین دلیل است که تقویت اسکلت های فلزی امر مهمی است، چون با جان انسان ها در ارتباط است. اما برای درک بهتر اهمیت مقاوم سازی اسکلت های فلزی ابتدا باید با اجزا تشکیل دهنده ساختمان های فلزی آشنا شوید.

اجزاء تشکیل دهنده ساختمان های فلزی
به طور کلی ساختمان های فلزی از چهار جز تشکیل شده اند که به ترتیب زیر است:

ستون ها
پل یا تیر های اصلی
تیر چه ها
پروفیل های اتصال مانند نبشی، تسمه و…
روش های مقاوم سازی اسکلت فلزی

در ادامه با روش های نگهداری از ساختمان های فلزی آشنا خواهید شد.

راههای حفاظت و نگهداری ساختمان های فلزی
به طور کلی برای حفاظت و نگهداری از ساختمان های فلزی از دو روش خوردگی و اضافه کردن ستون استفاده می شود. در ادامه این دو روش را بیشتر توضیح دادیم.

حفاظت از ساختمان های فلزی با روش خوردگی
فناوری خوردگی که امروزه به پیشرفت چشمگیری رسیده یکی از شاخه های علوم مهندسی ساختمان است که در پی روش های مناسب برای جلوگیری از خوردگی ساختمان های فلزی راهکارهای متفاوت را بررسی می‌کند. یکی از دلایل اهمیت یافتن خوردگی در ساختمان های فلزی استفاده از فلزات مختلف و به روش های گوناگون است که معمولا حیات و دوام یک ساختمان را تعیین می کنند.

متخصصان این امر می توانند توصیه های مختلفی کنند و توجه به توصیه های آن ها، به خصوص در زمان طراحی ساختمان، می تواند هزینه های بازسازی و تعمیرات را بسیار کاهش بدهد. به طور کلی اجزای فلزی مختلف به کار رفته در ساختمان ها با توجه به احتمال خوردگی آن ها به چهار دسته زیر تقسیم می شوند.

اجزای روکار مثل فلزات به کار رفته در پوشش بام، آفتاب شکن و سایبان
اجزای به کار رفته در اسکلت ساختمان به عنوان فولاد سازه‌ای یا به‌صورت ترکیبی با مصالح بنایی
اجزای به کار رفته در تاسیسات ساختمان مثل لوله‌کشی های فلزی، مخزن آب گرم، کانال ها و غیره
اجزایی که در خاک دفن می‌شوند.
اضافه نمودن ستون
روش دوم حفاظت از ساختمان های فلزی با استفاده از اضافه کردن ستون بود. ستون ها معمولا براساس نقشه تیپ بندی از قبل آماده شده به وسیله جوشکاران نصب می شوند. طریقه ترسیم این نقشه به شرح زیر است:

ستون ها را باید ابتدا براساس ارتفاع مشخص شده بریده و روی پروفیل ها قرار داد. پروفیل ها عمود بر هم قرار می گیرند تا پروفیل ستون که جوشکاری می شود از زمین فاصله داشته باشد. این امر کمک می کند تا راحت بتوان دو طرف ستون را جوشکاری کرد.

در ادامه نوبت به پلیت هاست که جوشکاری شوند. نوع پلیت ها هم باید مشخص شود. معمولا در طبقات پایین در ساختمان های چند طبقه از پلیت های سرتاسری استفاده می شود. با جوشکاری به اندازه ها و ارتفاع مورد نظر و در فواصل مشخص شده در نقشه جوشکاری می شوند.

معمولا در محل اتصال سقف از پلیت های بزرگتری استفاده می کنند و در صورتی که در این محل ها بادبند هم قرار داده شود باید از پلیت های بزرگتر از پلیت های معمول سقفی استفاده کرد. همه این موارد باید در نمای تیپ بندی ستون در نقشه مشخص شده باشد.

مزایای مقاوم سازی اسکلت فلزی

پس از آماده شدن ستون ها روی بیس یا پایه پلیت ها نبشی هایی را که در یک جهت با هم ریسمان شده اند جوش می دهند. سپس محل قرار گیری ستون ها مشخص شده و در ادامه به وسیله جرثقیل ستون ها بر روی بیس پلیت ها قرار داده و به نبشی تکیه داده می شوند.

نبشی کمک می کند که ستون ها تکان نخورند و کار جوشکاری از چهار طرف ستون ها به راحتی انجام شود. در نهایت هم ستون ها شاغول می شوند و نوبت تیرهاست که به ستون ها متصل شوند.

طریقه اتصال ستون
برای درک طریقه اتصال ستون ها باید قسمت های مختلف ستون را بشناسید. ستون ۵ قسمت اصلی دارد که به شرح زیر است:

قسمت های اصلی ستون
تسمه های اتصال دهنده
صفحه های تقویتی
جوش
اتصال ستون به صفحه زیر ستون
پل ها یا تیرهای اصلی
برای اتصال ستون های فلزی از پل هم استفاده می شود. پل ها از اجزای حیاتی ساختمانند که بار سقف را به ستون ها انتقال می دهند. طریقه اتصال پل به ستون به سه حالت انجام می شود.

حالت اول: پل از کنار ستون عبور می کند
حالت دوم: پل از وسط ستون عبور می کند
حالت سوم: پل به جان ستون ختم می شود
سخن پایانی

اسکلت های فلزی از آنجایی که در ساخت ساختمان های مسکونی و تجاری مصرف دارند، حتما باید به خوبی مقاوم سازی شوند. مقاوم سازی اسکلت های فلزی این ساختمان ها در واقع ضامن جان و سلامت انسان هایی است که در این ساختمان ها زندگی می کنند یا رفت و آمد دارند. به همین دلیل مقاوم سازی اسکلت های فلزی از اهمیت بالایی برخوردار است و روش های مختلفی برای این کار انجام می شود.

در این مقاله هم به بیان همین روش ها پرداختیم و سعی کردیم به طور کلی توضیح بدهیم که مقاوم سازی اسکلت های فلزی ساختمان های فلزی چطور انجام می شود. بر همین اساس دو روش خوردگی و اضافه کردن ستون معرفی شد که هر دو این روش ها می توانند عمر ساختمان فلزی شما را بیشتر کنند.

منبع: شرکت مقاوم سازی
https://bikaransazan.com

بازگشت به “موضوعات متفرقه”